Hozzávalók: |
Elkészítés: |
1 kg rétesliszt, fél liter tej, 1-1,5 dkg só, 25 dkg zsír, 2 tojássárgája, 1/2 kg savanyúkáposzta, 5 dkg élesztő, bors ízlés szerint, 1 kiskanál cukor, 1 tojás a kenéshez |
A langyos tej felével és a cukorral az élesztőt egy láboskában, lefedve felfutattjuk. A megmosott savanyúkáposztát apróra vágjuk. A lisztet egy nagyobb tálba tesszük és a borssal összekeverjük (kb. egy-két teáskanálnyit érdemes beletenni!). A tej másik felébe tesszük a sót és a 2 tojássárgáját, és alaposan összekeverjük. A lisztes-borsos tálba tegyük bele a zsiradékot, a káposztát, a felfutott élesztőt és a tojásos-sós tejet. A tésztát dagasszuk: először csak gyengéden összekeverjük, majd addíg gyúrjuk, míg el nem válik a tál faláról és a kezünkről. Ezután 1 óráig kelesztjük, majd gyúrólapra téve, párszor hajtogatva és kinyújtva, kb. ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd a tetejét beirdaljuk, pogácsákat szaggatunk belőle. Kizsírozott nagy tepsibe tesszük, tojással megkenjük és közepesen forró sütőben kb. 35 percet sütjük. Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt. FK - Fejlődő tehetségeknek kellemes feladat, de járatlanok is esélyesek. Elkészítése közepesen időigényes. |